You are currently viewing Γιατί τελικά είναι τόσο δύσκολο να πούμε όχι;

Γιατί τελικά είναι τόσο δύσκολο να πούμε όχι;

από την Διoνυσία Καρόκη, Theta healer & Instructor/ Jungian Coach

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυσκολευτεί να πούμε «όχι» κάποια φορά στη ζωή μας. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να υπερβούμε κάθε ανθρώπινη δυνατότητα που έχουμε παρά να εκφέρουμε αυτή την τόσο μικροσκοπική λέξη. Είτε επειδή νιώθουμε δυσάρεστα, είτε επειδή φοβόμαστε, είτε επειδή γνωρίζουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις εξαρτώνται αρκετά από την αμοιβαιότητα, το να λέμε «όχι» μοιάζει απειλητικό.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες, ακόμα και αυτές που δεν πληρούν τους ορισμούς της σεξουαλικής επίθεσης, είναι και πάντα ήταν, βέβαια, πολύ συχνές.

Αν εξαιρέσουμε ότι ως κοινωνία έχουμε δαιμονοποιήσει το «όχι» όταν απευθύνεται σε εμάς γιατί θεωρείται άρνηση, απόρριψη, απώλεια, αποτυχία ή προσβολή προς το πρόσωπο μας και όχι προς την κατάσταση που προτείνουμε και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να μας βάλει σε σκέψεις, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία ενδόμυχων σκέψεων και συναισθημάτων ως εσωτερικός μηχανισμός που κάνει απαγορευτική την άρνηση σε οποιαδήποτε κατάσταση  για τους εξής λόγους:

  • Θέλετε να είστε καλοί!

Θέλετε να επιδείξετε προθυμία, αφοσίωση και καλοσύνη. Πολύ καλά! Όμως ανεξάρτητα από το πόσο καλή θέληση έχετε χρειάζεται να διατηρήσετε μία ισορροπημένη κατάσταση μέσα στον χρόνο και όχι από την πολύ προθυμία να φτάσετε σε σημείο εξάντλησης της ενέργειας σας. Φροντίστε να είστε λοιπόν, εξίσου καλοί και με τον εαυτό σας

  • Θέλετε να είστε χρήσιμοι!

Όλοι οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι και ακόμα περισσότερο αυτοί που μας λένε «όχι» και μας «διδάσκουν» να βρίσκουμε ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους για την εξέλιξη όλων των μερών που συμμετέχουν και όχι μόνο την δική μας.  Σκεφτείτε πως μπορείτε να είστε χρήσιμοι επιλέγοντας να πείτε ένα ωφέλιμο «όχι»  

  • Φοβάστε ότι ο άλλος θα θυμώσει ή θα εκδικηθεί!

Έτσι είναι πιο ασφαλές για εσάς να πείτε «ναι» παρά να εκτεθείτε σε φασαρίες, συγκρούσεις, ειρωνείες, εκβιασμούς, απαξίωση, εξευτελισμούς και οποιασδήποτε μορφή βίας και εξουσίας. Εδώ ίσως χρειαστεί να δείτε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές πιο «δημοκρατικές». Ίσως να είναι απαραίτητο για σας να παρακολουθήσετε προγράμματα ενδυνάμωσης και αυτοβελτίωσης μέχρι να καταφέρετε να δείτε πόση δειλία περιέχει οποιασδήποτε μορφής βία και έτσι να την απομυθοποιήσετε και άρα να απελευθερωθείτε και από αυτήν.

  • Νιώθετε υποχρεωμένοι!

Η υποχρέωση είναι ένα μόνιμο βάρος στην πλάτη σας. Δεν σας επιτρέπει ούτε να σηκώσετε το κεφάλι να δείτε τον ουρανό αλλά ούτε και να κοιτάξετε τον άλλο στα μάτια. Σκεφτείτε μήπως αυτή η υποχρέωση που νιώθετε είναι τελικά αποτέλεσμα χειραγώγησης. Ένας άνθρωπος που χειραγωγείται νιώθει ενοχές, και συναισθηματική αποστράγγιση.

Ταυτόχρονα με την χειραγώγηση υπάρχει η κορύφωση της θυματοποίησης γιατί είναι η σκληρότερη και η πιο ύπουλη μορφή βίας. Εδώ θα έλεγα ότι το «όχι» θα έπρεπε να επιβάλλεται! Πετάξτε τις ενοχές, την αμφισβήτηση, την αυταπάρνηση και σταματήστε να γίνεστε θύμα και αναλάβετε την υποχρέωση να ζήσετε μια ζωή όπως σας αξίζει!

Και προσοχή! Το να είσαι ελεύθερη και να ξέρεις ότι μπορείς να πεις «όχι» όταν αυτό είναι ωφέλιμο. σημαίνει ευθύνη, ακεραιότητα, αγάπη, προστασία, αξιοσύνη, σεβασμό, δύναμη, υπεροχή και ευθύτητα! Βασικές αξίες μιας ισορροπημένης προσωπικότητας !

Αφήστε μια απάντηση