You are currently viewing Φοβάσαι την επιτυχία; Μάθε γιατί…

Φοβάσαι την επιτυχία; Μάθε γιατί…

από την Διoνυσία Καρόκη

Theta healer & Instructor/ Jungian Coach/

 Η επιτυχία έχει μόνο οφέλη και γενικά είναι πάντα επιθυμητή. Όμως υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται τις πιθανές συνέπειες της επιτυχίας και γι’ αυτό μπορεί να φτάνουν σε σημείο να σαμποτάρουν κάθε εξελικτικό βήμα τους συνειδητά ή ασυνείδητα.

Κάποιες από αυτές τις συνέπειες είναι:

 1. Θυσίες που ενδεχομένως χρειάζεται να κάνουν.
 2. Δεν είναι έτοιμοι να δώσουν έναν πόλεμο με ανθρώπους που τους ζηλεύουν και τους φθονούν επειδή ακριβώς ξέρουν να πετυχαίνουν.
 3. Δεν μπορούν να διαχειριστούν απώλειες ανθρώπων ή καταστάσεων εξαιτίας της έλλειψης χρόνου.

Μερικά σημάδια ότι ένα άτομο μπορεί να έχει αυτόν τον φόβο περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη στόχων : Έχοντας πολύ χαμηλές προσδοκίες, οι άνθρωποι διασφαλίζουν ότι ποτέ δεν κάνουν πραγματική πρόοδο προς την επιτυχία. 
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Νιώθουν λίγοι, μικροί, ανυπεράσπιστοι, μη αρκετοί.
 • Παραίτηση : Εγκαταλείπουν πριν καν φανεί ότι πρόκειται να πετύχουν. 
 • Αναβλητικότητα : Η αναβολή των πραγμάτων μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν το καλύτερο ή την πιο προσεκτική δουλειά τους, κάτι που μπορεί να μειώσει σοβαρά τις πιθανότητές τους να πετύχουν.
 • Τελειομανία: Επειδή θέλουν να πετύχουν μόνο όταν όλα θα είναι απολύτως τέλεια, πράγμα αδύνατο
 • Αυτοτιμωρητική διάθεση: Υποσυνείδητη στάση που προβάλλεται ως Αυτο-σαμποτάζ έως πιο σοβαρές αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα εντοπίζονται τα ριζικά αίτια που υποκινούν τον φόβο της επιτυχίας. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν ως τεμπελιά, έλλειψη κινήτρων και κακή πειθαρχία. Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται αυτός ο φόβος, υπονομεύει σοβαρά τους ανθρώπους από το να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Αναγνώριση του φόβου της επιτυχίας

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να φοβάστε την επιτυχία, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Να φοβάστε τι θα συμβεί αν είστε το επίκεντρο της προσοχής.
 • Ανησυχείτε μήπως αφήσετε πίσω σας αγαπημένους ανθρώπους όταν αναγκαστείτε να προχωρήσετε μπροστά λόγω της επιτυχίας σας.
 • Νιώθετε ντροπή επειδή πετυχαίνετε
 • Νιώθετε άγχος για την απόκτηση νέων ευθυνών ως αποτέλεσμα της επιτυχίας σας
 • Ανησυχείτε ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα από αυτό που μπορείτε να χειριστείτε και μπορεί να εκτεθείτε στο τέλος.
 • Φοβάστε επιθέσεις από αντιπάλους ή ανησυχία μήπως αντιμετωπίσετε άλλα κοινωνικά προβλήματα 

Η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθετε να αναγνωρίζετε ορισμένες από τις συμπεριφορές που βασίζονται στον φόβο που σας εμποδίζουν να είστε επιτυχημένοι.

Η αναγνώριση ενός φόβου επιτυχίας συχνά περιλαμβάνει την εξέταση προτύπων συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου.

Αιτίες

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να έχει μια σειρά από διαφορετικές αιτίες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Σύνδρομο απατεώνων : Άνθρωποι που βιώνουν την επιτυχία φοβούνται ότι τα επιτεύγματά τους δεν είναι άξια ή ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο άλλοι άνθρωποι στον τομέα τους. Επίσης μπορεί να φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες ή ότι οι άλλοι άνθρωποι θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι έτοιμοι για την πρόκληση.
 • Παρερμηνεία συναισθημάτων που σχετίζονται με την επιτυχία : Ο ενθουσιασμός και το άγχος μοιράζονται πολλά από τα ίδια φυσικά σήματα. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές είναι εύκολο να παρερμηνευθούν τα συναισθήματα του ενθουσιασμού ως νευρικότητα ή άγχος. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε καταστάσεις που προκαλούν τέτοια συναισθήματα.
 • Φόβος αντίδρασης : Ανησυχείτε εξαιτίας των αναμενόμενων πιθανών κοινωνικών επιπτώσεων. Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το φαινόμενο αποφυγή αντιδράσεων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν την αυτοπροβολή επειδή φοβούνται ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες τείνουν να συνδέουν την επιτυχία με μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες έτσι τείνουν να συμμορφώνονται με αυτούς τους αναμενόμενους κανόνες επειδή φοβούνται την κοινωνική ή οικονομική αντίδραση.
 • Αρνητικές εμπειρίες : Έχετε ήδη βιώσει κάποια αρνητική έκβαση στο παρελθόν μετά από κάποια επιτυχία σας, σας ειρωνεύτηκαν , σας χλεύασαν ή σας κατηγόρησαν και φοβάστε να συμβεί ξανά αυτό στο μέλλον.
 • Μη αποτελεσματικότητα : Δεν ξέρετε πως να αγγίξετε τους στόχους σας.
 • Ντροπαλότητα ή κοινωνικό άγχος : Οι άνθρωποι που είναι ντροπαλοί ή κοινωνικά ανήσυχοι μπορεί να φοβούνται ότι θα πετύχουν επειδή δεν θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Επίπτωση του Φόβου της Επιτυχίας

Ο φόβος της επιτυχίας μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας εμποδίσει να αποκτήσετε αυτό που θέλετε στη ζωή περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή : Ο φόβος της επιτυχίας μειώνει σημαντικά την ικανοποίηση από τη ζωή. 
 • Δυσκολία επιδίωξης στόχων :Σχετίζεται με δυσκολίες έναρξης, ολοκλήρωσης και διατήρησης συμπεριφορών. 
 • Μειωμένη αυτοεκτίμηση : Ενώ η επιτυχία συνδέεται συνήθως με ισχυρή αυτοεκτίμηση , αυτό μπορεί να μην συμβαίνει με όσους φοβούνται να είναι επιτυχημένοι. Επίσης φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που εμφανίζουν επίσης σύνδρομο απατεώνων επειδή δεν αποδίδουν το επίτευγμά τους στις δεξιότητες, τις γνώσεις ή τη σκληρή δουλειά τους. 
 • Χαμηλές προσδοκίες : Τα άτομα με φόβο επιτυχίας τείνουν να υιοθετούν χαμηλούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς στόχους σε σύγκριση με τις ικανότητές τους. 

Απενεργοποίησε αυτό το φόβο τώρα…δες πως!

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις εκπαίδευσης και θεραπείας που απενεργοποιούν τον φόβο της επιτυχίας.

Κάποιες από αυτές είναι:

 • Το Jungian Coaching. Αναπτύσσει την κατανόηση των ασυνείδητων κινήτρων και των συγκρούσεων που υπάρχουν μέσα μας. Βοηθά στο να παρατηρηθούν και να κατανοηθούν οι άδηλες δυναμικές που ενεργοποιούν τις εσωτερικές διαδικασίες που μέχρι στιγμής ήταν δυσνόητες. Ενισχύει την ανθεκτικότητα, ενθαρρύνει την αυθεντική επιθυμία, τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία, ενισχύει τους δεσμούς του ατόμου με το συλλογικό, με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, τη ζωή του καθώς και την εργασία του.
 • To Theta healing®. Είναι μια απίστευτα ενδυναμωτική μέθοδος εκπαίδευσης που δουλεύει σε όλα τα επίπεδα για το νου, το σώμα και το πνεύμα σας και σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το βαθύτερο είναι σας, να αφαιρέσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις και συναισθήματα που έχετε προκειμένου να ζήσετε τη ζωή σας με ευτυχία, χαρά, αφθονία, δημιουργία, θετικότητα και καθαρή ανιδιοτελή αγάπη. Σκοπός είναι να επιτευχθεί μια αίσθηση ειρήνης και απόλυτης αρμονίας με τον εαυτό και το περιβάλλον σας, να αποκτήσετε επίγνωση των θαυμάτων που συμβαίνουν στην καθημερινότητα σας, καθώς και να αποτρέπετε εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα τυχόν εμπόδια και δισταγμούς. Η τεχνική Theta Healing®περιγράφεται καλύτερα ως ένα εφικτό θαύμα για τη ζωή σας, αφού αναπτύσσει όλες τις αρετές και τις δυνατότητες που έχετε, ελκύοντας οτιδήποτε μπορεί να σας εξελίξει.
 • Το Time Line Therapy® παράγει μακροχρόνια μεταμόρφωση πολύ γρήγορα και εύκολα. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, εύκολη και απλή. Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη τεχνική, έρχεστε κοντά στην πραγματοποίηση γρήγορων, αποτελεσματικών, μακροπρόθεσμων αλλαγών στη ζωή σας. Είστε απελευθερωμένοι από τα βάρη του παρελθόντος και ελεύθεροι να δημιουργήσετε το μέλλον που σας αξίζει. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει να επιδείξει ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα και έχει χρησιμοποιηθεί, από το 1986, από χιλιάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των ψυχιάτρων, των ψυχολόγων, των συμβούλων γάμου και οικογένειας, των κοινωνικών λειτουργών, των προπονητών ζωής και έχει αλλάξει τη ζωή επαγγελματιών και αθλητών, βοηθώντας τους να κατακτήσουν εξαιρετικά υψηλούς στόχους παγκοσμίως.

Αφήστε μια απάντηση